ZUŠ

Smyčcový orchestr - Absolutní vítěz celostátního kola

Ve dnech 13.-14. května se v Olomouci konalo celostátní kolo soutěže ZUŠ ve hře smyčcových souborů a orchestrů.

Smyčcový orchestr s názvem "Dolce furioso" byl složen ze žáků ZUŠ Náchod, ZUŠ Červený Kostelec a ZUŠ Jaroměř. Společně jej vedli páni učitelé Lukáš Janko a Jiří Kábrt a nutno říci, že famózně. Již v krajském kole získali nejvyšší počet bodů ze všech soutěžících orchestrů a souborů (24,33 z možných 25) a s přehledem postoupili do celostátního kola. Vzhledem k tomu, že Královéhradecký kraj dlouhodobě patří mezi republikovou špičku ve výuce hry na smyčcové nástroje, se dalo předpokládat, že i v celostátním kole uspějí.

V Olomouci se Dolce furioso představilo jistým, dynamickým výkonem, který byl naplněn hráčskou kvalitou, kultivovaným projevem a muzikalitou, jež dýchala. Právem získali 1. místo ve své kategorii a s absolutně nejvyšším bodovým výsledkem 24,60 z 25 možných byli i nejlépe ohodnoceným ansámblem z celé České republiky.

Dále jim porota udělila tato "Zvláštní ocenění":

Zvláštní ocenění za vynikající sólový výkon (Petru Stránskému, Jiřímu Kábrtovi, Danielu Plavcovi).

Zvláštní ocenění za vynikající dirigentský výkon. Zvláštní ocenění za nápaditou dramaturgii soutěžního programu. Mgr. Jiřímu Kábrtovi, DiS., Lukáši Jankovi, DiS.

Všem, kdo se na tomto nevídaném úspěchu podíleli, patří srdečná gratulace a velké poděkování. Stálo to spoustu úsilí, ale všichni zúčastnění vědí, že to za to stálo.

Odkaz na video soutěžního vystoupení: ZDE

Fotogalerie