Hudební obor

SMYČCOVÝ ORCHESTR PENQUINS LAUREÁTEM ROZHLASOVÉ SOUTĚŽE CONCERTO BOHEMIA 2019

Odborná porota ve složení Jana Boušková - harfa, Igor Ardašev - klavír, Leoš Čepický - housle, Daniel Veis - violoncello a Igor Tausinger - mistr zvuku a režisér určila na svém zasedání v pondělí 7. ledna 2019 vítěze 28. ročníku Národní rozhlasové soutěže orchestrů a souborů mladých interpretů z České republiky Concerto Bohemia 2019.
Vítězné soubory a orchestry vystoupí na dubnovém Koncertu vítězů a natočí ve spolupráci s hudebním režisérem a mistrem zvuku profesionální nahrávku ve studiích Českého rozhlasu, která bude vydána na společném CD.
„Stejně jako vždy, byl jsem překvapen vysokou interpretační úrovní některých souborů. A také kreativitou v instrumentálních vlastních úpravách různých známých titulů.“, říká Igor Tausinger, bývalý režisér Českého rozhlasu, který v minulosti často pomáhal při natáčení soutěžních snímků právě do Concerto Bohemia.
Pro Janu Bouškovou to naopak byla první zkušenost s touto soutěží: „Protože toto byla moje první zkušenost v porotě Concerto Bohemia, jsem velmi mile překvapena účastí a úrovní souborů, které se do soutěže přihlásily. Výkony i těch nejmladších byly tak vynikající, že věřím, že jsem byla svědkem budoucích známých osobností.“
Smyčcový orchestr Penquins pod taktovkou Michaely Michalové se do soutěže přihlásil poprvé s nahrávkami skladeb Gustava Holsta a Ernesta Blocha. Soutěž je určena všem typům orchestrů a souborů, od lidových, popových, dechových, bicích až po symfonická tělesa. Pro smyčcové orchestry je v této konkurenci těžké prorazit svým komorním zvukem a klasickým smyčcovým repertoárem. Vítězství v Concertu Bohemia je pro orchestr obrovským úspěchem.
21. února jsou Penquini pozváni do Českého rozhlasu v Praze, kde budou natáčet svoji profesionální, studiovou nahrávku pro CD.
Slavnostní koncert laureátů se bude konat v pátek 26. dubna 2019 ve velkém sále paláce Žofín a Český rozhlas stanice Vltava ho přenáší přímým přenosem.
Blahopřejeme všem členům orchestru!

Fotogalerie