Taneční obor

Mezi světy

Taneční duet ze ZUŠ Náchod Jana Jirmanová, Tereza Chocholoušová s paní učitelkou Bc. Janou Faltovou se spojily s neziskovou organizací „Pferda“ a připravují společný projekt na Tanec, tanec … 2023.

Taneční duet ze Základní umělecké školy Náchod Jana Jirmanová, Tereza Chocholoušová s paní učitelkou Bc. Janou Faltovou se spojily s neziskovou organizací „Pferda“, která poskytuje sociální služby dospělým lidem s mentálním postižením a duševním onemocněním na Náchodsku.

Co je k tomuto setkání a k následné spolupráci vedlo? Přály si vytvořit choreografii, která by nám do života přinesla hlubší význam, zkušenost. Je to pravděpodobně poslední projekt, který s paní učitelkou tvoří, proto chtěly svojí tvorbou udělat radost nejen sobě, ale i lidem, kteří nemají možnost si v divadle zatančit a potkat se tak s naším tanečním světem.

Paní učitelka Faltová k tomu říká: „Přemýšlely jsme, co nám tanec dal a jak jsme pojem „tanec“ pochopily. Porovnáním zkušeností, které jsme za ta léta získaly na tanečních přehlídkách, vystoupeních pro širokou škálu diváků a spoluprací s různými věkovými skupinami, organizacemi a netanečníky, jsme si uvědomily, že je tanec víc, než umění. Tanec je tu pro všechny i za hranicemi divadelních prken. Tanec je láska, která pojí lidi v jeden svět, ve kterém jsme si všichni rovni.“

Tento projekt vzniká pro celostátní přehlídku mládeže a dospělých „TANEC, TANEC … 2023“, která se bude konat na 29. října v Jablonci nad Nisou. Naše tanečnice se v loňském roce staly absolutními vítězkami této soutěžní přehlídky, kde hlavní cenou je rezidenční pobyt během přehlídky s podmínkou vytvoření speciální choreografie.

Přípravy jsou v plném proudu, nápad se stává realitou a všichni se těší do Jablonce na premiéru našeho tanečního projektu!

 

 

 

Fotogalerie