Hudební obor

Tus TuDuKa

2. místo v celostátním kole!

Tus TuDuKa

– hodně lidem se tento „jazykolam“ těžko vyslovuje, nic méně je to nejčastější bubenicko-rytmická fráze, kterou bubeníci běžně používají při rozhovorech, co nebo jak to mají zahrát.  A právě proto jsem se rozhodl takto pojmenovat bubenický soubor, který hraje na originální africké bubny původní rytmy západní Afriky s moderními a evropskými prvky. Nynější počet hráčů je osm a z toho 5 jich hraje na djembe a 3 na basové bubny. Věkové rozpětí je cca 10-19 let. Soustřeďujeme se na původní africké doprovody, ale vkládáme do skladeb breaky třeba z brazilských doprovodů nebo zapojujeme efektní prvky z bubenických march bandů a také budeme rozšiřovat hru na nástroje, které jsou z různých koutů světa. Na příští rok jsme si stanovili nové cíle a tvrdě za nimi jdeme. Uvidíme jak to dopadne, tak nám držte palce :)

Tento rok 2018 byl pro Tus TuDuKa velkou dřinou a přínosem zároveň. Soubor postoupil do celostátního kola soutěže MŠMT jako jediný z Královéhradeckého kraje, kde získal 2. cenu ve IV. kategorii. Díky této soutěži si kluci uvědomili, kde mají mezery, které teď začínají vyplňovat s velkou soustředěností a silnou motivací to změnit.

Hned po úspěších v ústředním kole dostali nabídku si zahrát v rámci show Miloše Meiera nesoucí název Drumming Syndrome. A samozřejmě taková nabídka se neodmítá. Když se to kluci dozvěděli, tak tomu nechtěli uvěřit, že jeden z nejlepších bubeníků jim dává prostor ve své velkolepé show.

Tato událost proběhla 23. 5. 2018 ve velkém sálu v Beránku. 

Ovace, které soubor sklidil byly pro ně hlubokým zážitkem, protože ještě nikdy nezažili, aby jim tleskalo, pískalo, stálo a usmívalo se tolik lidí za jejich výkon. Je to pro nás velká pocta, že jsme si tam mohli zahrát, děkujeme Mildo! Těšíme se na tvou další návštěvu Náchoda.

Standa Vít

Fotogalerie